Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 52 410 677

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2024. 02. 21.

A folyón levonuló árhullám miatt továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG). A Tisza bal partján Tiszatarján és Rakamaz között elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A két védvonalon, összesen 117 km-en figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink. Az igazgatóság 4 belvízvédelmi szakaszon tart fenn elsőfokú készültséget, ezzel párhuzamosan a vízvisszatartásra is figyelnek a szakemberek.

Hidrológia
Az elmúlt 24 órában a TIVIZIG működési területén Tiszalök térségében esett eső (6,1 mm), folyóink vízgyűjtőiről átlagosan 2-3 mm csapadékot jelentettek. Az előrejelzések alapján a hét hátralévő részében szombaton várható számottevő csapadék (4-8 mm) mind az igazgatóság működési területét, mind a vízgyűjtőket érintően. A Tisza működési területünket érintő szakaszán Tokajnál folyamatosan és egyre nagyobb ütemben apad, Tiszapalkonyánál még viszonylag lassú az apadás, míg Tiszafürednél több mint 24 órája tart a tetőzés.

Árvízvédelem
A folyón levonuló árhullám miatt továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján a 09.01. Tiszafüred – Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon a TIVIZIG. A Tisza bal parti 09.02. Tiszatarján – Rakamaz árvízvédelmi szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Tokajnál ma reggel 8 órakor 689 cm (24 óra alatt 29 cm-es apadás), Tiszapalkonyánál 612 cm (24 óra alatt 16 cm-es apadás), míg Tiszafürednél 688 cm (több mint 24 órája tetőzik ezen a szinten) volt a vízállás. A két árvízvédelmi szakaszon, összesen 117 km-en figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink.

Belvízvédelem
A TIVIZIG működési területén található 12 belvízvédelmi szakasz közül jelenleg négy szakaszon van érvényben elsőfokú belvízvédelmi készültség: a Tisza mentén a 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső, valamint a Hortobágy-Berettyó vízgyűjtőjén található 09.07-es Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon. A készültséggel érintett szakaszokon a belvízzel elöntött területek nagysága 3150 hektár. A térségben 7 szivattyútelep üzemel.

A szivattyúk üzemeltetése mellett továbbra is figyelünk arra, hogy a szükségesnél több vizet ne vezessünk el a térségből. A belvíztározókban visszatartott víz mennyisége mintegy 14 millió m3.

A védekezésben összesen 71 fő vett részt az elmúlt 24 órában.