Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Vízkorlátozás, vízszétosztás

2021.08.27

A hidrológiai, hidrometeorológiai helyzet függvényében aszály esetén vízkorlátozási intézkedések megtételére kerülhet sor. A természetes vízfolyásokon, a belvízcsatornákon, a Tiszalöki Öntözőrendszer csatornáin az adott helyzetben rendelkezésre álló vízhozamok és műszaki lehetőségek függvényében kell megtenni a szükséges vízkorlátozási és vízszétosztási lépéseket. A vízkorlátozási intézkedéseknél a „vízgazdálkodásról” szóló 1995. évi LVII. törvény 15. §-ában illetve a mezőgazdasági vízszolgáltató művek üzemeltetéséről szóló 2/1997. (II.18) KHVM rendelet előírásai szerint kell eljárni.

A Korlátozás nélküli és a fokozatoknak megfelelő korlátozások alapján történő vízszétosztást az alábbi mellékletek tartalmazzák:

Korlátozás nélküli:           4. sz. mellékletben
Elsőfokú korlátozás:        5. sz. mellékletben
Másodfokú korlátozás      6. sz. mellékletben
Harmadfokú korlátozás:   7. sz. mellékletben

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.