Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Sikeresen lezárult a Hajdúhátság vízgazdálkodási fejlesztése

2022.07.12

Európai uniós és hazai forrásból valósult meg a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) bővítése Debrecen térségében, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén.


A "Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00005 azonosítószámú projekt fő célja a térség vízgazdálkodási lehetőségeinek javítása volt. Ennek érdekében megépült a H-III-2 mellékvezeték, valamint megtörtént a HTVR szivattyútelep rekonstrukciója. A fejlesztéshez elnyert európai uniós és magyar állami - vissza nem térítendő - támogatás összege 2,462 milliárd forint - hangzott el a projektzáró rendezvényen Debrecenben.
A Széchenyi 2020 keretében megvalósult projekt során a H-III-2 mellékvezeték megépítésével, a Keleti-főcsatornából történő vízátvezetéssel és vízvisszatartással javul a projekt által érintett terület vízellátása. A fejlesztés hatására a térség fenntartható vízgazdálkodásának megvalósítása mellett lehetővé vált a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőterületek vízpótlása.
A projekt megvalósításához az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a TIVIZIG konzorciuma sikeresen pályázott a "Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00005 azonosítószámú projekt keretében. Az elnyert, nem visszatérítendő európai uniós és magyar állami támogatás összege 2 milliárd 462 millió forint. A kivitelező az Aqua-General Kft. volt.
A most megépült H-III-2 mellékvezeték a H-III gerincvezeték 2+950 km szelvényénél lévő aknától indul keleti irányba. A gravitációs vezeték hossza 6 200 méter. A cső átmérője a teljes hosszban 1 000 milliméter. A vízkivételi műtárgyakat, összesen 11 darabot 500 méterenként építették be a mellékvezetéken.
A rendszer biztonságos működéséhez elengedhetetlen volt a Keleti-főcsatorna Balmazújvároshoz közeli szakaszánál fekvő HTVR szivattyútelep felújítása. A HTVR szivattyútelep a 70-es években készült el, 6 db szivattyú elhelyezési lehetőségével. A most lezárult beruházás kiterjedt a gépészeti rendszer, közte 2 szivattyú felújítására és egy új szivattyú beépítésére, az elektromos rendszer korszerűsítésére. Mindemellett az udvartéri vezeték cseréje és a telep építészeti felújítása is megtörtént. A HTVR szivattyútelepen a felújítás alatt is végig biztosítva volt a vízszolgáltatás.

 

TIVIZIG HTVR projekt sajtóközlemény 20220712.pdf

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.