Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

A legszárazabb június

2021.07.02

Az elmúlt 60 évben nem esett olyan kevés csapadék június hónapban a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén, mint ebben az évben.


A TIVIZIG meteorológiai állomásain rögzített adatok alapján mindössze 18,3 mm eső esett átlagosan júniusban, ami jelentősen, 53,9 mm-rel elmarad a sokéves, 72,2 mm-es területi átlagtól. Mindez azért is szokatlan, mert a sokéves adatok alapján éven belül júniusban esik a legtöbb csapadék. A száraz időjárással párhuzamosan rendkívül meleg volt a mögöttünk hagyott hónapban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján soha ilyen meleg nem volt még júniusban Magyarországon, az 1901. óta mért adatok alapján. A hónapra vonatkozó országos melegrekordot kerek 40 Celsius fokkal Fülöpházán mérték június 24-én 15 órakor, de ezzel párhuzamosan a TIVIZIG működési területén található Berettyóújfaluban is 39,2 Celsius fokot mért az OMSZ. Bár a részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, de a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az ilyenkor megszokottnál jóval jelentősebb volt az öntözési vízigény június során a TIVIZIG területén. Ide kapcsolódó hír, hogy 2021. július 1-ével a Belügyminiszter kihirdette hazánkban a tartósan vízhiányos időszakot, a 2021. évi 33. Hivatalos Értesítőben megjelent közleményében.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.