Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

A HTVR szivattyútelepet is felújítják a hajdúhátsági vízgazdálkodási fejlesztés keretében

2021.04.28

Európai uniós és hazai forrásból valósul meg a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) bővítése a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén.


A Széchenyi 2020 keretében megvalósuló „Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése" projekt fő célja a térség vízgazdálkodási rendszerének a fejlesztése a H-III-2 mellékvezeték megépítésével, melynek révén a Keleti-főcsatornából történő vízátvezetéssel és vízvisszatartással javul a térség vízellátása. A fejlesztés hatására a térség fenntartható vízgazdálkodásának megvalósítása mellett lehetővé válik a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőterületek öntözhetősége is.

Ezen fejlesztés megvalósításához az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a TIVIZIG konzorciuma sikeresen pályázott a "Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer fejlesztése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00005 azonosítószámú projekt keretében. Az elnyert, nem visszatérítendő európai uniós és magyar állami támogatás összege 2 milliárd 234 millió forint, a támogatás mértéke 100 százalék.

A most épülő H-III-2 mellékvezeték a H-III gerincvezeték 2+950 km szelvényénél lévő aknától indul keleti irányba. Hossza 6 200 méter. A cső átmérője a teljes hosszban 1 000 milliméter. A vízkivételi műtárgyakat, összesen 11 darabot 500 méterenként építik be a mellékvezetéken. A csővezeték építése a befejezéséhez közeledik, jelenleg az aknák szerelvényezési munkái zajlanak.

A rendszer biztonságos működéséhez szükséges a Keleti-főcsatorna Balmazújvároshoz közeli szakaszánál fekvő HTVR szivattyútelep felújítása. A HTVR szivattyútelep a 70-es években készült el, 6 db szivattyú elhelyezési lehetőségével. A jelenlegi beruházás kiterjed a gépészeti rendszer felújítására és egy új szivattyú beépítésére, az elektromos rendszer korszerűsítésére. Mindemellett az udvartéri vezeték cseréje és a telep építészeti felújítása is megtörténik. Eddig elkészült a transzformátor állomás rekonstrukciója, jelenleg is zajlanak a szivattyúgépház és a kezelőépület építészeti munkái. Az egyik felújított szivattyút már beépítette a kivitelező, illetve tart az elektromos rendszer rekonstrukciója. A HTVR szivattyútelepen a felújítás alatt is biztosított a vízszolgáltatás.

A projekt kivitelezési munkáira az Aqua-General Kft. nyert megbízást. A munkálatok 2020 tavaszán kezdődtek meg a vezeték építésével, a szivattyútelepet érintő munkák ősszel indultak. A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2022. március 31.

 

Tovább információ:

http://hajduhatsagivizgazd.ovf.hu/

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.