Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Közösen az árvízvédelmi biztonságért

2014.06.25

Befejeződött a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén, a Sebes-Körös jobb partján a körösszakáli gátőrházak, valamint több kiszolgáló létesítmény felújítása. A beruházás keretében igazgatóságunk felújítatta a határszelvényben található távjelző vízmérő állomást, vízmércét és fejlesztettük az adatok továbbításához, feldolgozásához szükséges informatikai hálózatot is. A beruházás megvalósítására a Tisztántúli Vízügyi Igazgatóság a nagyváradi székhelyű Körösök Vízügyi Igazgatósággal 600 000 eurot nyert el pályázati úton. A határ román oldalán az év végéig fejeződnek be a munkálatok.


LOGO Az elmúlt években igazgatóságunknak nem volt lehetősége a Sebes-Körös jobb partján, Körösszakál térségében található gátőrházak felújítására, valamint a napi működést ellátó műszaki berendezések cseréjére. Az Európai Területi Együttműködés program keretében - múlt évben elnyert - vissza nem térítendő pályázati támogatásából viszont most megvalósulhatott a két gátőrház teljes külső-belső rekonstrukciója. A beruházás során ezen kívül egy-egy kazánházzal és gazdasági helyiséggel bővültek a gátőrtelepek. Felújítattuk továbbá az árvízi védekezéshez szükséges felszerelések, eszközök tárolására szolgáló szertár épületeket, valamint a hozzájuk tartozó segédőri pihenőt.

 

Felújított melléképület

 

A beruházás építészeti elemei a következőket foglalták magukba.

  1. Őrházak: tetőfelújítás és megerősítés, központi fűtés kiépítése, kazánház kialakítása, hideg, meleg burkolatok cseréje, nyílászárók cseréje, hőtechnikai felújítás.
  2. Szertárak: nyílászárók cseréje, tetőfelújítás és megerősítés, szolgálati helyiségek felújítása, külső homlokzat rekonstrukciója.
  3. Mellépületek: korszerűtlen, gazdaságosan fel nem újíthatók bontása, új melléképületek építése, a maradó melléképületek nyílászáróinak cseréje, aljzatcserék, tetőfelújítás. Járdák, térburkolatok felújítása, cseréje.

A fejlesztés részeként megtörtént a távjelzős vízmérce villámcsapás során megrongálódott elemeinek cseréje, az adattovábbítást és feldolgozást szolgáló hírközlési és informatikai berendezések korszerűsítése.

 

Felújított szertár

 

Felújított vízmérce

 

A projekt részletes adatai:

Neve: Árvízvédelmi biztonság növelésének közös elősegítése a Sebes-Körös jobb parti határszelvénye térségében

Megvalósítás ideje: 2013. 01. 01-2014. 12. 31.

Vezető partner: TISZÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG 

Társpartner: ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ CRIŞURI

Támogatás forrása: ETE (Európai Területi Együttműködés)

Támogatás jellege: Vissza nem térítendő

Projekt költségvetése:

A projekt teljes költségvetése:                        600 000 EUR

Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság                           300 000 EUR

támogatás mértéke: 100%

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ CRIŞURI   300 000 EUR

támogatás mértéke: 98%

 

http://www.huro-cbc.eu/

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.