Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Jó ütemben haladnak a Berettyó folyó árvízvédelmi fejlesztési munkálatai

2014.06.04

Javában tartanak a Berettyó folyó 3,5 milliárd forintos fejlesztésének kivitelezési munkálatai. A kivitelezők mind az árvízvédelmi töltések megerősítésével, a műtárgyak felújításával, mind a védelmi központok, gátőrtelepek modernizálásával jól haladnak. A számítások szerint ez az árvízvédelmi fejlesztés több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő mintegy 70 ezer embernek. A beruházás az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg, és 2015. május 31-én fejeződik be.


A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság 2012. november 9-én adta át a munkaterületet a kivitelezőknek. Az elmúlt másfél évben először a lőszermentesítés és a régészeti feltárás történt meg, majd a konkrét kivitelezési munkák is elindultak. Bakonszeg belterületén, a Nadányi híd közelében már elkészültek a kivitelezők a 776 méter hosszú új töltésszakasz megépítésével, a füvesítés is megtörtént. Zajlik a meglévő töltések megerősítése Zsáka térségében, Darvas külterületén, valamint a Berettyóújfalu és Bakonszeg közötti töltésszakaszon. Emellett megkezdődtek a töltésépítést megelőző terület-előkészítő munkálatok a Szeghalom és Darvas közötti töltésszakaszon. A töltések rekonstrukciója összességében mintegy 44 kilométer hosszúságban történik meg. A töltés magasságát a mértékadó árvízszint fölött 1 méteres szintre, keresztmetszetét minimum 4 méter koronaszélességűre építik ki. Ezen felül 27 kilométer hosszon a töltés szilárd burkolatot kap.

 

Felújítják a bócsi zsilipet is

 

A Berettyó árvízvédelmi töltéseit 32 darab olyan műtárgy keresztezi, melyek segítségével a vízügy szakemberei a töltés mögött felgyülemlő belvizeket vezetik be a folyóba. A meglévő műtárgyak közül 25 darabot újítanak fel a program keretében, valamint a Bakonszeg térségében elkészült új töltésszakaszhoz egy új műtárgy is épül, ezt rövidesen átadják.

A védelmi központokat, gátőrtelepeket (összesen 15 darab) felújítják, illetve két esetben újjáépítik (Kismarja, Csökmő). Ezzel a munkával mostanra nagyrészt már végeztek kivitelezők.

 

A felújított darvasi gátőrház

 

A folyó jobb és bal partján megvalósuló beruházással a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság célja, hogy növelje az árvízi biztonságot a térségben. A Berettyó folyó mentén a nemzeti vagyon értéke 32 milliárd forintra rúg. A beruházás eredményeként javul a nagyvízi meder vízszállító képessége.

A beruházás az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósul meg.

 

Kizöldült a fű a Bakonszeget védő új töltésen

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.