Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

A TIVIZIG munkatársai folyamatosan segédkeznek a dunai árvízi védekezésben

2013.06.10

A hétvégén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) újabb 22 munkatársa utazott a Dunántúlra, hogy a Dunán kialakult árhullám elleni védekezési munkálatokban segítséget nyújtsanak a társ Vízügyi Igazgatóságoknak.

forrás: HVG.hu
szerző: AFP /Kőhalmi Péter


Közülük 20 ember az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) működési területén teljesít szolgálatot: Győrújfalunál a Duna töltésének megerősítésében segédkeznek, illetve Koroncónál a Bakony-ér partján segítik a védekezési munkát. Ketten pedig a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) működési területén, Nagymaros térségében vesznek részt a védelmi munkálatokban.

Velük együtt immár 85 TIVIZIG dolgozó segíti a dunai árvízvédelmi munkálatokat. Június 3-a óta 42-en Győrújfalunál dolgoznak a töltések megerősítésén. Június 4-én 3-an utaztak ugyancsak az ÉDUVIZIG működési területére, azon belül is a gönyűi védekezési munkákban nyújtanak segítséget. Június 7-én a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának 7 munkatársa utazott Komárom-Szőny térségébe, ahol vonalvilágítási feladatokat látnak el. Szintén június 7-én 11 TIVIZIG dolgozót vezényeltek át a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz KDTVIZIG), ahol a Paks-Bölcskei árvízvédelmi szakaszon teljesítenek jelenleg is szolgálatot.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnál készültségben van további 16 dolgozó, akik szükség esetén azonnal indulnak a dunai árvízi védekezés segítésére.

A szakmai segítség mellett igazgatóságunk dologi segítséget is nyújt folyamatosan a társzervezeteknek. Eddig a két kilométer vonalvilágítás mellett, 10 ezer darab jutazsákot, valamint a helikopteres védekezéshez szükséges 1700 darab Big Bag-et (1 köbméteres zsákot) és 495 darab helikopter kötelet biztosítottunk a dunai védekezéshez, illetve 19 darab gépjárművet.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területéhez tartozó folyószakaszokon jelenleg sehol nincs árvízvédelmi készültség. A társ Vízügyi Igazgatóságoknak nyújtott segítség a TIVIZIG feladatellátását semmilyen formában nem akadályozza.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.