Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Csapadékos május

2013.06.03

Bár a hónap első felében alig esett eső a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén, a hónap végére a lehullott csapadék mennyisége a sokévi májusi átlag 134 százalékát is meghaladta.


Május 13-ig volt ahol egyáltalán nem, de máshol is csak minimális eső esett a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén. Május 14-én viszont egy jelentős csapadékzóna érte el térségünket, majd a hónap végéig folyamatosan kisebb-nagyobb záporok, zivatarok szolgáltatták a csapadék utánpótlást. A májusi területi csapadékátlag a TIVIZIG működési területén 78 milliméter volt, ami a sokévi 58 milliméteres átlagtól 20 milliméterrel több (134 százalék).

A legtöbb eső Tiszafüred térségében esett (141 mm), míg a legkevesebb Bakonszeg térségében (57 mm), de utóbbi is gyakorlatilag a sokévi átlaggal azonos mennyiség volt. Debrecen térségében 80 milliméternyi csapadék hullott májusban.

Az év első 5 hónapjának csapadékátlaga 359 milliméter volt a TIVIZIG működési területén, ami jelentős mértékben, mintegy 165 milliméterrel meghaladta a sokévi átlagot (193,4 mm).

csap.jpg

Ennek eredményeként árvízvédelmi készültség volt tavasszal a TIVIZIG kezelésében lévő több folyószakaszon is, illetve jelenleg is 3 belvízvédelmi szakaszunkon tartunk fenn elsőfokú készültséget (Tiszai-alsó, Tiszai-középső, Hamvas-Sárréti).

A mögöttünk hagyott hétvégén, június első két napján a TIVIZIG területén átlagosan 2,1 milliméter csapadék hullott, de volt ahol egyáltalán nem esett eső, míg Balmazújváros térségében 16, 4 milliméter, Tiszacsege térségében pedig 15,7 milliméter eső esett.

Az előrejelzések szerint a héten, főként a hét elején az ilyenkor megszokottnál hűvösebb, kissé szeles idő várható a TIVIZIG működési területén, helyenként újabb záporokkal, zivatarokkal. A csapadék mennyisége azonban várhatóan nem lesz jelentős.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.