Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.11

53 nap után megszűnt az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón. A belvízi elöntések területe napról-napra csökken a TIVIZIG területén. 


Árvízvédelem 

A Hortobágy-Berettyón az apadás miatt ma reggel 6 órától megszüntettük az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Borznál ma reggel 266 centimétert mutatott a vízmérce. A Nagyiváni tározó ürítését a készültség megszüntetése után is tovább folytatjuk, jelenleg a tározóban még visszamaradt víztömeg mennyisége 28 millió köbméter. 

Előzmények: 

A Körösökön kialakult árhullám és a jelentős mennyiségű csapadék miatt március elején kezdett el megemelkedni a Hortobágy-Berettyó vízszintje, amely március 20-ára érte el azt a szintet, hogy aznap reggel 8 órától elrendeltük az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a folyón. A készültségi fokozatot április 2-án már harmadfokúra kellett emelni a Hortobágy-Berettyón. Április 4-én be kellett zárni a Mezőtúri árvízkaput. Április 5-én a TIVIZIG munkatársai lezárták az Ágotai vészelzárót, ezzel egy időben megkezdődött a Nagyiváni tározó feltöltése. Április 6-án 24 db ideiglenes szivattyú beüzemelésével megindult a Hortobágy-Berettyó vizének átemelése a Hármas-Körösbe. A borzi vízmércénél április 13-án volt a legmagasabb a Hortobágy-Berettyó vízszintje, 414 centiméter, amely mindössze 24 centiméterrel maradt el a valaha mért legmagasabb vízállástól. Ugyanezen a napon Mezőtúron kinyitották az árvízkaput, ennek eredményeként megindult a vízszint lassú csökkenése a Hortobágy-Berettyón. Ez lehetővé tette, hogy az Ágotai vészelzárónál a betétgerendák kiemelésével megkezdjük a Nagyiváni tározó ürítését. Ezután a helyzet fokozatosan javult a Hortobágy-Berettyón, amely következtében először április 28-án másodfokúra, majd május 6-án elsőfokúra mérsékeltük a folyón az árvízvédelmi készültséget. Ezt szüntettük meg ma reggel 6 órától.

Belvízvédelem 

Az elmúlt 24 órában újabb 300 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 2750 hektár áll víz alatt, melyből 600 ha vetés, 650 ha szántó, 900 ha rét-legelő. 

Miután a kedvező időjárás és a szivattyúzás hatására a csatornák mederteltsége csökkent, az elöntött területek nagysága pedig mérséklődött, ma reggel megszüntettük a belvízvédelmi készültséget a Kösely-alsó szakaszon. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból így már csak 3 szakaszon van érvényben elsőfokú készültség: a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság területén tegnap 9 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek csaknem 400 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A TIVIZIG által kezelt belvíztározókban jelenleg összesen 36 millió köbméter víz van visszatartva. A Debrecen környéki Erdőspuszták tározóinak teltsége 90 százalék feletti, ami jó hír a horgászok számára. 

A védekezésben tegnap összesen 56 ember vett részt. 

A kialakult kedvező helyzet miatt a továbbiakban nem adunk ki védelmi tájékoztatót.

 

Debrecen, 2013. május 11.

Bara Sándor

 védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.