Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.10

Sehol nincs már másodfokú belvízvédelmi készültség a TIVIZIG működési területén, az elöntött területek nagysága folyamatosan csökken. A Hortobágy-Berettyón tovább folytatódott a lassú apadás.


Belvízvédelem 

Az utolsó szakaszon, a Tiszai-alsón is másodfokúról elsőfokúra mérsékeltük tegnap a belvízvédelmi készültséget, miután Nagyiván település bel és külterületén a belvízi veszélyeztetettség jelentősen mérséklődött. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból továbbra is 4 szakaszon védekezünk, de már mindenütt csak elsőfokú készültséget tartunk fenn. 

Első fokú tehát a készültség a Kösely–alsó, a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon. 

Az elmúlt 24 órában újabb 50 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 3050 hektár áll víz alatt, melyből 650 ha vetés, 650 ha szántó, 1050 ha rét-legelő. 

Az igazgatóság területén tegnap 6 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 300 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

Árvízvédelem 

A Hortobágy-Berettyón folytatódik a lassú apadás, az elsőfokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Borznál ma reggel 272 centimétert mutatott a vízmérce. A Nagyiváni tározó ürítése folyamatos. 

A védekezésben tegnap összesen 58 ember vett részt.

 

Debrecen, 2013. május 10.

Bara Sándor

 védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.