Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.09

Az elmúlt 24 órában jelentős mértékben csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a TIVIZIG működési területén, ennek eredményeként újabb belvízvédelmi szakaszon mérsékeltük a készültségi szintet. A Hortobágy-Berettyón, ahol elsőfokú az árvízvédelmi készültség, folytatódik a lassú apadás.


Belvízvédelem 

Egy nap alatt 850 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 3100 hektár áll víz alatt, melyből 650 ha vetés, 650 ha szántó, 1100 ha rét-legelő. 

Tegnap újabb szakaszon, a Hamvas-Sárrétin is másodfokúról elsőfokúra mérsékeltük a belvízvédelmi készültséget. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból továbbra is 4 szakaszon védekezünk, de már csak egy szakaszon másodfokú a készültség, míg három szakaszon elsőfokú készültséget tartunk fenn. 

Másodfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó szakaszon, illetve első fokú a készültség a Kösely–alsó, a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság területén tegnap 7 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 300 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

Árvízvédelem 

Továbbra is lassú apadás tapasztalható a Hortobágy-Berettyón, ahol elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Borznál ma reggel 281 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítését folytatjuk. 

A védekezésben tegnap összesen 56 ember vett részt. 

Debrecen, 2013. május 9.

Bara Sándor

 védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.