Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.08

Árvízvédelem

Folytatódik a lassú apadás a Hortobágy-Berettyón, továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekezünk. Borznál ma reggel 288 centiméteres vízállást mértünk. A Nagyiváni tározó ürítése folyamatos.


Belvízvédelem

Az elmúlt napon működési területünkön átlagosan 2 milliméter csapadék hullott. A legtöbb eső, 10,5 milliméter Berettyóújfalu térségében esett.

Az elmúlt 24 órában újabb 200 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 3950 hektár áll víz alatt, melyből 850 ha vetés, 1300 ha szántó, 1100 ha rét-legelő.

Másodfokúról elsőfokúra mérsékeltük a belvízvédelmi készültséget tegnap a Kösely-alsó szakaszon. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 4 szakaszon védekezünk. Két szakaszon másodfokú, két szakaszon pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség.  

Másodfokú a védelmi szint a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, illetve első fokú a készültség a Kösely–alsó és a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 7 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 300 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben tegnap összesen 57 ember vett részt.

 

Debrecen, 2013. május 8.

 

Bara Sándor
védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.