Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.07

Elsőfokúra mérsékeltük az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón, Borznál naponta 6-8 centiméterrel csökken a vízszint. A belvízi elöntések is egyre kisebb területet érintenek a TIVIZIG működési területén.


Árvízvédelem

A kedvező időjárási körülmények között, a hatékony védekezési munka eredményeként tegnap a mértékadó szint alá csökkent a vízszint a borzi vízmércénél, így este 6 órától másodfokúról elsőfokúra mérsékletük az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón. A lassú apadás folytatódik a folyón, Borznál ma reggel 294 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározót tovább ürítjük.

 

Belvízvédelem

Egy nap alatt 150 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 4150 hektár áll víz alatt, melyből 850 ha vetés, 1350 ha szántó, 1200 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból 4 szakaszon védekezünk. Három szakaszon másodfokú, egy szakaszon pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség.  

Másodfokú a védelmi szint a Kösely–alsó, a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszon.

Az igazgatóság területén tegnap 5 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 300 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben tegnap összesen 69 ember vett részt.

 

Debrecen, 2013. május 7.

 

Bara Sándor
védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.