Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.06

Sehol nincs már harmadfokú készültség a belvíz miatt a TIVIZIG működési területén. A Hortobágy-Berettyón folytatódik a lassú apadás.


Belvízvédelem

 

Miután a kedvező időjárás és a szivattyúzás hatására a csatornák vízszintje a mértékadó szint alá csökkent, harmadfokúról másodfokúra mérsékeltük a belvízvédelmi készültséget a Kösely-alsó belvízvédelmi szakaszon.

Az elmúlt 24 órában összességében 300 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 4300 hektár áll víz alatt, melyből 950 ha vetés, 1350 ha szántó, 1250 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból 4 szakaszon védekezünk. Három szakaszon másodfokú, egy szakaszon pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség.  

Másodfokú a védelmi szint a Kösely–alsó, a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszon.

Az igazgatóság területén tegnap 6 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 450 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

 

Árvízvédelem

Lassú ütemben ugyan, de napról-napra apad a Hortobágy-Berettyó vízszintje, a másodfokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Borznál ma reggel 302 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítése folyamatos.

A védekezésben tegnap összesen 74 ember vett részt, közülük 2-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. május 6.

 

Bara Sándor
védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.