Gyengénlátóknak

Derecskei-főcsatorna korszerűsítése című projekt

2018.02.02

hir_kepek/2020logo.png

hir_kepek/Drecskei fcs_banner.JPG

  

KEHOP-1.3.0-15-2015-00006 

 

 

 

 

 

 

 

 

Derecske térségének vízgazdálkodásában kiemelt szerepe van a Derecskei-főcsatornának, melynek vízbiztosítása a Kösely-Hajdúszováti átmetszésen keresztül a Keleti-főcsatornából történik. A projekt célja, hogy javuljon a terület káros vizeinek elvezetése, ezt szolgálják az épülő létesítmények és a csatorna rekonstrukciós tevékenységek is. A rendszer ugyanakkor kettős működésűvé válik a fejlesztést követően: aszályos időben vízpótlási lehetőség is biztosítható a területen. A beruházás megvalósulásával a térség kiszámítható, biztonságos intenzív növénytermesztése lehetővé válik, ezáltal nagymértékben nő a mezőgazdaságból élők versenyképessége az agrárszektorban.

 

A fejlesztés megvalósítására a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnereként sikeresen pályázott. A "Derecskei-főcsatorna korszerűsítése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00006 azonosítószámú projekt keretében elnyert európai uniós és magyar állami támogatás összege 2 milliárd 200 millió forint. A támogatás intenzitása: száz százalék.

 

Jelen projekt a Derecskei-főcsatorna teljes felújítását és a két felső, - a kitorkoláshoz legközelebb eső - belvízcsatornaként funkcionáló oldalágának, a Kösely II. mellékágnak valamint a Hozmánvölgyi 3. sz. csatornának a felújítását, illetve kettősműködésűvé tételét tartalmazza. A projekt része továbbá az Ürmöséri I. csatorna, a Derecske-Kisdülői csatorna és a Derecske-Kisdűlői I. csatorna fejlesztése. A munkálatok magukba foglalják a csatorna medrek és meglévő műtárgyak szükség szerinti átépítését, új műtárgyak építését. Emellett megtörténik a Derecskei-főcsatorna szivattyútelepének kapacitás bővítése.

 

Összefoglaló a főbb munkálatokról:  
 
- Csatorna burkolása (előregyártott mederelemmel):                       
 5 244 m
- Csatorna kotrás: 22 715 m
- Új csatorna építése:     800 m
- Vízkormányzó műtárgy építés, bontás (átereszek, vízkormányzó műtárgyak)
                  Új:      13 db
                  Felújítás (burkolat):      
       6 db          
                 Átépítendő (szelvényméret, küszöb változás):      23 db
                 Elbontandó:   
       2 db
- Szivattyútelep bővítése (0,3 m3/s-ról 2 m3/s-ra való bővítés):
       1 db
- Gereb (uszadék eltávolító szerkezet) építése:
       2 db
   

 

A beruházás befejezésének tervezett ideje: 2020. október 31.

Információk, kérdések: derecske_projekt@tivizig.hu

 

 

 

OVF_logo_140.jpg

 tivizig_logo_140.jpg

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.